Om Stiftelsen
Stiftelsen ska varje år dela ut minst ett stipendieum till grupper eller individer som aktivt arbetar för att bekämpa nazism och högerextremism i Sverige. Stipendier kan inte ansökas för att starta upp nya projekt utan delas endast ut till de som redan arbetar aktivt. Storleken på stipendierna beslutas av styrelsen årsvis.

Varför?

Mikael Wiehe


Tomas Ledin
Efter andra världskrigets slut ansågs nazismen vara en överspelad politisk rörelse. Något som aldrig skulle komma tillbaka. Något som tillhörde det förflutna.
Visst fanns det högerextrema diktaturer i Spanien, Portugal och Grekland och visst fanns det militärjuntor i Latinamerika och rasmotståndare i Sydafrika, men nazister var de i alla fall inte.
Men någonting hände. I början av 1980-talet stärkte olika högerextrema rörelser sina ställningar och sedan några år tillbaka är nazismen här igen, komplett med stöveltramp, Hitlerdyrkan och rasideologi.
Nazismen växte sig allt starkare i hela Europa, från Italien i söder till Norge i norr, från England i väster Ryssland i öster. I vårt land marscherar nu uniformerade nazister på gatorna, både på mindre orter och i stora städer. Poliser och journalister mördas, hotas eller förföljs. Judar, invandrare, demokrater, homosexuella och antirasister trakasseras av organiserade nazistiska gäng.
Det är inte där borta. Det är inte då. Det är här och nu!
För svenska musiker är rasism något främmande och obegripligt. Nazism är något motbjudande som man aktivt måste ta avstånd ifrån.
Det har blivit vår tur att ta ställning och visa var vi står.
Mikael Wiehe och Tomas Ledin
Stipendiater 2008
Nyckelskramlarna i Nyköping
Pitebor mot nazism
Johan Lindholm
Tony Nilsson
Thomas Bill
Mats Deland och Charles Westin
Den mordbrandsutsatta familjen
Lea Gleitman
Helena Zymler-Svantesson
Tobias Rawet
Lotta Pettersson
Elisabeth Márton
Arrangörerna för motdemonstration 6 december
LO-distriktet i Mellansverige
SNAIV, Stoppa nazismen – aktivt ickevåld
Kulturföreningen kulturkampanjen (Cyklopen)
Brottsförebyggande centrum i Värmland
EXIT Fryshuset
Expo
Magnus Gertten

Press
PRESSMEDDELANDE 2009.03.23
Mottagare av ARTISTER MOT NAZISTERs stipendium 2008

Stiftelsen Hela Sverige - Artister mot nazister har idag delat ut 2008 års stipendier till personer och organisationer som arbetar mot nazism. Stipendiet instiftades 2001 vid en artistgala i Globen och initiativtagare till Artister mot nazister är Mikael Wiehe och Tomas Ledin. Medverkande musiker på scen var Lars Winnerbäck, Tomas Ledin och Mikael Wiehe.Läs mer »


DEBATT
Debattartikel DN 2008.02.24

1999 var ett mörkt år för den svenska demokratin.

Poliserna Robert Karlström och Olov Borén sköts ihjäl utanför Malexander av nazistiska interner på flykt.

Journalisten Peter Karlsson och hans son sprängdes i luften av nazister. Fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades av nazister. Flyktingförläggningar sattes i brand, judar, invandrare, demokrater, homosexuella och antirasister trakasserades och mördades av organiserade nazistiska gäng.

Press och politiker teg eller bortförklarade.

Det var då en stor grupp svenska artister beslutade sig för att anordna en gala i Globen under namnet Hela Sverige – Artister mot nazister som går av stapeln januari 2001.

Resultatet blev en singel, en CD, två videos, ett TV-program och ett överskott från biljett- och skivförsäljning samt stöd från regeringen, LO, SAF, TCO och Skandia på drygt 12 miljoner kronor. Pengarna sattes in i en fond som sedan 2002 har delat ut ungefär 6.500.000:- och ett antal hedersomnämnanden till ett hundratal föreningar och individer som på olika sätt medverkat till bekämpandet av nazismen, rasismen och antisemitismen i Sverige. Bland mottagarna finns fackligt aktiva, teatergrupper, journalister, tidningar och militärer, filmare, rockfestivaler, författare, forskare och föreningar för avhoppade nazister, här finns individer som personligen drabbats av nazistiskt våld, riks- och kommunpolitiker från olika riksdagspartier, organisatörer av skolresor till koncentrations- och förintelseläger, banktjänstemän, föredragshållare och överlevande vittnen från Förintelsen av judar och romer, här finns skolor, skolelever och skolpersonal, forskare, folkbildningsförbund och kommuner, här finns Stiftelsen Expo, Skattebetalarnas förening och Svenska kommittén mot antisemitism, för att ta några exempel.

Styrelsen för Artister mot nazister som beslutar om vem som ska tilldelas stipendier eller stöd består av representanter för artisterna och representanter för några av bidragsgivarna. Beslut fattas med konsensus. Styrelsen behöver inte vara överens med stipendiaterna i deras ställningstagande i andra frågor, däremot måste styrelsen vara enig i att stipendiaterna har gjort en betydelsefull insats för att motverka nazismen i Sverige. Detta gäller också Masoud Kamali. Hans arbete som statlig utredare skapade förutsättningar för över 100 forskare att öka kunskapen om diskrimineringen och rasismen i samhälleliga organisationer och strukturer och är ett väsentligt bidrag till kampen mot rasism som grogrund för nazism och högerextremism.

De artister, organisationer, m.fl. som har gjort detta möjligt har all anledning att vara stolta.
Mikael Wiehe, artist, ordförande

Tomas Ledin, artist, viceordförande

Martin Jonsson, artist

Anders Larsson, United Stage

Maria-Paz Acchiardo, LO

Helena Johanson, TCO